Zaregistrujte sa a získajte zľavu 10%!

Informácie pre Vás

Farby - Havana a Tortoise sú zmesami rôznych odtieňov hnedej. Farba Tortoise pripomína korytnačí pancier. Charakteristický vzor je zmesou hnedých a medových odtieňov.  Gunmetal je tmavosivá kovová farba.

Optyl - je typ plastu, ktorý je extrémne ľahký a pohodlný, pretože sa prispôsobuje tvári nositeľa. Odolný materiál je zároveň hypoalergénny.

Kategórie šošoviek slnečných okuliarov

Označenie UV 400 je označenie pre filter, ktorý absorbuje 100% UV žiarenia. Ďalším parametrom, ktorý výrobca uvádza, je kategória UV filtra od 0 do 4. Od tohto rozdelenia sa odvíja priepustnosť svetla slnečných okuliarových šošoviek, a tým aj vhodné použitie slnečných okuliarov.

Kategória filtra 0 – bezfarebné alebo veľmi svetlé farebné tónovanie, 80-100 % priepustnosť svetla, veľmi obmedzená redukcia slnečného žiarenia.

Kategória filtra 1 – veľmi svetlé farebné tónovanie, 43-80 % priepustnosť svetla, obmedzená redukcia slnečného žiarenia.

Kategória filtra 2 – stredne tmavé tónovanie, 18-43 % priepustnosť svetla, dobrá ochrana pred slnečným žiarením, určený na všeobecné použitie pre jasné dni bez ostrého slnka.

Kategória filtra 3 – tmavšie farebné tónovanie, 8-18 % priepustnosť svetla, vysoká ochrana pred slnečným žiarením,  určený na všeobecné použitie.

Kategória filtra 4 – veľmi tmavé farebné tónovanie, 3-8 % priepustnosť svetla, veľmi vysoká ochrana pred slnečným žiarením, vhodný pre špeciálne účely (more, hory, sneh). Nie je vhodný pri riadení motorového vozidla, nakoľko je filter príliš tmavý.

Photochromic – fotochromatické šošovky, meniace schopnosť absorpcie svetla (šošovka stmavne) pod vplyvom ultrafialových lúčov slnka. Pri ich neprítomnosti sa vráti pôvodný stav zafarbenia.

Gradient/gradálokuliarové šošovky s tzv. gradálom sú postupne vytieňované zhora nadol, pričom navrchu je farba najtmavšia.

Polarizácia  špeciálny filter na šošovkách, ktorý zabráni slnečným lúčom, aby sa nepríjemne odrážali priamo do vašich očí a oslepovali vás. Oceníte ich najmä počas letných mesiacov ale aj pri šoférovaní, horskej turistike či vodných a zimných športoch.

Rozmery okuliarov

Šírka očnice je horizontálny priemer šošovky v jej najširšom bode zvyčajne nazývaný optometristami aj “veľkosť oka”.

Výška očnice meria šošovku vertikálne v jej najširšom bode a je často definovaná ako “standard”. Aj napriek tomu, že rôzne značky definujú štandardnú výšku rôzne, zväčša sa tento rozmer pohybuje v rozmedzí 32-38 milimetrov.

Šírka nosníka horizontálne meria časť okuliarov, ktorá sa nachádza nad nosom priamo medzi šošovkami a pohybuje sa zväčša od 14-24 milimetrov.

Dĺžka stránice meria stránicu okuliarov od miesta, kde sa nachádzajú pánty po koniec stránice nachádzajúcej sa za ušami vrátane ohnutej časti. Tento rozmer sa spravidla pohybuje v štandardných dĺžkach 135, 140 alebo 145 milimetrov.

Image result for rozmery okuliarov

Na našich stránkach nájdete rozmery vo formáte napr. 60-18-130, kde:

60 - šírka jednej očnice v mm

18 - šírka nosníka v mm

130 - dĺžka stránice v mm

Podľa týchto hodnôt si viete vypočítať celkovú šírku okuliarov a zvoliť si tak správnu veľkosť. Celkovú šírku okuliarov tvorí 2-krát šírka očnice plus šírka nosníka.

Parametre kontaktných šošoviek

Zakrivenie kontaktnej šošovky (BC) - parameter, ktorý zaisťuje čo najväčší komfort pri nosení šošovky, teda ako dobre šošovka priľne k oku

Priemer kontaktnej šošovky (DIA) jedná sa o priemer (alebo veľkosť) šošovky

IMG_0428   IMG_0429